czwartek, 6 marca 2014

Modlitwa w intencji o. Mychajła Werbyćkoho w cerkwi w Jaworniku Ruskim

У неділю 2 березня Отець Богдан Круба – в місцевій церкві св. Димитрія відправив урочисту Службу Божу з нагоди 199-річниці з дня народження о. Михайла Вербицького. З вітальним словом виступили генеральний консул України у м. Любліні п. Іван Грицан, пані Марія Туцка – голова спілки українців в м. Перемишль, Володимир Середа – голова товариства «Надсяння» м. Львова.

З Яворівщини прибула делегація у складі керівника відділу культури і туризму РДА Володимира Балуха, начальника управління агропромислового розвитку РДА Михайла Васильовського, директора школи мистецтв ім. о. Михайла Вербицького м. Яворова Олега Матвіїва, голови братства УПА Петра Вушка, головного редактора часопису «Яворівщина» Володимира Дацка.
У своєму зверненні від Яворівщини Володимир Балух, зокрема розділив тривогу виступаючих за долю України та наголосив, що Яворівщина дала до майданівської «Небесної сотні» і своїх трьох героїв: Романа Сеника – с.Наконечне ІІ, Романа Вареницю – с. Старий Яр, Віталія Коцюбу – с. Вороблячин.
«Ми всі були і свідками, а багато, хто і учасником Майдану, і знаємо, що кожен день учасники Майдану найперше молилися за долю України, декламували на пам’ять твори Тараса Шевченка та щогодини виконували гімн України» – зазначив Володимир Балух.
ЯВОРІВСЬТКА РДА

za:www.cerkiew.org

ДОВІДКА
Отець Михайло Вербицький (4.03.1815-7.12.1870 р.)
Український грекокатолицький священик, композитор, диригент. Народився в с. Яворник Руський на Надсянщині. Навчався у Перемишлі та Львові. Був парохом в с. Завадів в роках 1850-1852, в Залужі в роках 1852-1855, та найдовше до смерті в селі Млини від 1956 до 1870. Вербйцький – один з перших українських композито¬рів – професіоналів у Галичині. Писав хорові, вокальні (соло), інструментальні твори на музику до театральних п’єс. В хоровій творчості спирався на традиції Д. Бортнян¬ського. Серед хорів для чоловічого і мішаного складу виділяються „Заповіт” на слова Т. Г. Шевченка, „Поклін ‚ на слова Ю. Федьковича, „Жовнір” на текст І. Гушалевича. Створив для оркестру 8 симфоній – увертюр, 2 полонези, вальс. Симфонії – увертюри, в них використані народні мелодії (коломийки). Склав збірник п’єс для гітари.
Музику і спів о. Михайло вважав молитвою, і навпаки молитву – музикою. У журналі „Зоря” за 1863 р. знайшов вірш П. Чубинського і написав Гімн „Ще не вмерла України”. Був найактивнішим співробітником української драматичної школи, яку відкрив театральний комітет, організованого у Львові 1861 р. Товариства „Руська бесіда”. З Млинів о. Вербйцький часто пішки ходив до монастиря Сестер Василіянок в Яворові, де навчав здібних монахинь гри на гітарі, переписав їм свою „Школу гри на гітарі”, багато пісень для навчання монахинями україн¬ських дівчат. Був автором численних музично-драматичних творів, сольних хорових і оркестрових композицій. У його творчості в останні роки життя найбільше значення мають твори: „На погибель”, „Заспів”, „Нинішня пісня”, „Цвітка молить”, „Поклін”, „Де Дніпро наш котить хвилі” і музика до театральних п’єс: „Верховинці”, „Панщина”, „Простак” (всього 22 п’єси).
Помер композитор 7 грудня 1870 року.
Могила його у с. Млини довго була у занедбаному стані, і лише 1934 році на кошти студентського товариства „Боян” одно¬сельчан композитора поставили невеликий пам’ятник, де на цементній оправі вибито прізвище і роки життя Михайла Вербицького. Згодом дописали: „Автору гімну України”. Михайло Вербйцький – патріарх західноукраїн¬ської професійної музики повертається до нас тепер уже остаточно, повністю, без усіляких офіційних жертвувань.
У 1938 р. за почином львівського товариства «Боян» за участю музичного товариства ім. М. Лисенка на могилі Михайла поставлено кам’яний пам’ятник у вигляді ліри.
У 1995 році громадскістю Яворівщини проведено реставрацію пам’ятника та впорядковано територію біля нього.
У 1997 році в м. Яворові відкрито перший і поки що єдиний в Україні пам’ятник творцю безсмертної мелодії.
12 квітня 2005 року відкрито і посвячено пантеон – каплицю Митрополитом Перемисько-Варшавським Іваном Мартиняком при участі Президента України Віктора Ющенка за парох о. Богдана Степана. Проект каплиці виконав архітектор Іван Коваленко. Будову каплиці довершено в роках 2004-2005 за губернаторів Львова Степана Лукашика і Петра Олійника. Спорудження пантеону сфінансовано Львівською Обласною Державною Адміністрацією і місцевою парафією Різдва Пресвятої Богородиці в Хотинці та пожертвами українського суспільства з Польщі та України.
Каплиця постала на відзначення двох дат, які майже співпали у часі: 140 – річчя від першого публічного озвучення урочистої пісні у м. Перемишлі та 190 – річниці від дня народження композитора.
У склад місця пам’яті о. Михайла Вербицького в Млинах входять: цвинтар де знаходиться могила Вербиського в пантеоні – каплиці та церква Покрови Пресвятої Богородиці (рік будови 1733) в якій парохом був о. Михайло Вербицький.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz