sobota, 11 sierpnia 2012

14 sierpnia - początek Postu Uspieńskiego

Християни перших віків до великих празників завжди приготовлялися постом і молитвою. З цієї священної практики з часом розвинулися коротші чи довші пости. На першому місці стоїть тут Великий Піст перед світлим празником Господньої Пасхи. Перед празником Христового Різдва ввійшов у звичай піст Пилипівки. З особливого культу до святих верховних апостолів Петра й Павла зродився піст Петрівки. А вкінці, прийшов наймолодший з чотирьох річних постів, піст Успенський. Ним ми приготовляємо себе до найбільшого празника Пресвятої Богородиці, її святого Успення.

Перші згадки про Успенський піст маємо щойно з 9-го століття. Як Петрівка й Пилипівка, так і цей піст увійшов у практику не дорогою церковного законодавства, але через звичай. З цієї причини довгий час у Греції було багато дискусій як щодо існування цього посту, так і щодо його приписів і часу тривання.
Згадку про Богородичний піст знаходимо в посланні папи Миколая І (858-867) до болгарів, де він пише: „Свята римська Церква має здавен-давна звичай зберігати такі пости: по 40 днів перед Пасхою, після П'ятдесятниці, перед Успінням Марії Богородиці, а також перед празником Господнього Різдва”.
Успенський піст у давнину був строгіший від Петрівки й Пилипівки, але лагідніший від Великого Посту. В понеділок, середу й п'ятницю цього посту була дозволена суха їжа, це є хліб, вода й сушені овочі, а в вівторок і четвер дозволялося на варену їжу, але без оливи. В суботу й неділю був дозвіл на вино й оливу, а в день Господнього Переображення і на рибу.
Успенський піст у нашій Церкві кожного року має однакову тривалість і час - від 14 до 28 серпня, празника Успення Пресвятої Богородиці.
______________________________________________________

Про піст (Духовне звільнення від пристрастей)
Лінн Бааб
Рік видання: 2012
ISBN: 978-966-395-535-3
Формат: 130x200
Палітурка: м'яка
Кількість сторінок: 152

Анотація:


      Хтось вважає, що сучасній людині постити недоречно? Хтось інший таки постить, зосереджуючись виключно на харчуванні, мовляв, треба очистити організм? Ще хтось хоче постити, але йому це дається важко? А як зробити піст ефективним?
      Християнський піст – це свідома відмова від чогось на певний час, задля духовної мети. Сучасний християнин під час посту не повинен обмежуватися лише в їжі – він потребує посту на медія, комп’ютер, розваги, пусті балачки тощо, щоб таким чином створити в своєму житті місце для Бога.



Зміст книги:

Подяки
  1. Покликання до свободи
  2. Їжа і піст сьогодні
  3. Мотиви
  4. Погляд на історію християнства
  5. Фотоальбом біблійних історій
  6. Утримання від їжі
  7. Інші пости
  8. Піст у спільноті
  9. Сьогодні більше, ніж завжди                                                   za: www.svichado.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz